Skip to main content

{source}
<!-- /52195173/ST_top -->
<div id='div-gpt-ad-1510488486117-0' style='height:180px; width:930px;'>
<script>
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1510488486117-0'); });
</script>
</div>
{/source}

Sundhedspolitisk Tidsskrift

”Mange læger snyder sig selv, fordi honorartabellerne er så lange og komplicerede,” siger Mireille Lacroix, der underviser i honorarsystemet på Lægedage og i PLO-Efteruddannelse.

Bøn fra praktiserende lægers næstformand: Lad nu debat om stråmandsklinikker handle om andet end ydelser og økonomi

DR-programmet Kontant afdækker i to programmer, hvordan en række klinikker under alles Lægehus overfakturerer. Den mulige svindel med regionens midler er for næstformand i Praktiserende Lægers Organisation (PLO) Mireille Lacroix vigtig at afdække, men den må ikke overskygge det lige så centrale problem, som er fraværet af en fast læge i denne type klinikker. 

Alles Lægehus-klinikker i Nordjylland er i kølvandet på DR-udsendelserne blevet politianmeldt af Region Nordjylland for, hvad der kan ligne systematisk overfakturering.

Desuden vurderer Region Nordjylland, at der på baggrund af en instruks, der er anvendt i alles Lægehus, er grundlag for at indbringe samtlige alles Lægehus-klinikker i Nordjylland til Styrelsen for Patientsikkerhed. Denne instruks er også kommet frem i lyset i Kontant-programmerne.

Mireille Lacroix er PLO’s næstformand og praktiserende læge på Sydfyn. Hun har set de to programmer og har deltaget i den livlige debat, som de har affødt på blandt andet det sociale medieX.

For hende at se er der to problemer, som udsendelserne afdækker.

”Det ene problem er borgerens problem: Har jeg faktisk mulighed for at se en læge, når jeg har brug for det? Det er ikke altid tilfældet i eksempelvis alles Lægehus, når der er tale om stråmandsklinikker, som det i hvert fald gør sig gældende med nogle af dem. Derudover er der spørgsmålet om omgangen med ydelserne, som mere er et samfundsøkonomisk problem. Lige nu diskuterer vi meget ydelserne, men det er mit hjerteblod, at den her diskussion bør og skal også handle om, at borgeren har mulighed for at se en alment praktiserende læge. Man bliver simpelthen snydt, hvis man er tilknyttet et lægehus, hvor der aldrig er en fast læge til stede og der tilmed slet ikke er det normerede antal læger. Og det at have en fast læge nedbringer henvisninger, hospitalsindlæggelser og meget andet,” siger Mireille Lacroix. 

Ejerlægen glimrer ved sit fravær

Kontant-programmerne på DR rummer adskillige udtalelser fra borgere, der aldrig har mødt ejerlægen i den klinik, de er tilknyttet.

Utilfredse patienter fra blandt andet Thyborøn beretter eksempelvis om, hvordan de endnu aldrig har mødt den læge, der står registreret i kommunen som formel ejer af deres lægehus.

"Er det ham, der ejer den? Nej, ham har jeg sgu aldrig set," siger Preben Sørensen, der jævnligt går til kontrol i lægehuset, da han får forevist et billede af læge Jens Thygesen.

En anden patient, Per Adamsen, fortæller, at han heller aldrig har mødt sin læge, Jens Thygesen:

"Nå, det er ham, som er pengemanden, der har købt det hele, så han kan få nogle penge fra Region Midt? Det er en pengemaskine," siger Per Adamsen.

Borgernes oplevelse bliver i nogen grad understøttet af en rapport fra 2023. Den pegede ligeledes på, at der i nye praksisformer i større udstrækning bemandes med ansatte læger, og at der typisk her er mere praksispersonale og relativ høj grad af delegation sammenlignet med gennemsnittet af traditionelle praksis.

Men det fremgår også af rapporten, at der foregår en lignende udvikling inden for traditionelle praksisformer: Også her opstår nye organisationsformer såsom tværfaglige behandlerteams og kompagniskabs-praksisser med øget delegation og mere praksispersonale i front, forlyder det i rapporten. 

Er ’nurses in front’ ikke også et fænomen, der vinder indpas i mange slags klinikker? Er det ikke simpelthen fremtiden grundet demografisk pres og øget morbiditet, og måske koncernklinikkerne blot er first-movers?

”Sygeplejersken, der arbejder i min klinik, arbejder under min supervision 8-16, jeg kender hendes kompetencer indgående, og hun kan jævnligt komme forbi mig med spørgsmål.  Hvis der kun er sygeplejersker og derudover én læge, som måske ikke engang er almenmediciner, men øjenlæge eller ortopædkirurg, til at tage hånd om tre ydernumre, så er det ikke i tråd med overenskomsten. Og princippet om, at der altid skal være en læge til stede, gælder naturligvis også for PLO-klinikker på samme måde, som det gælder for stråmandsklinikker.”  

Det er hendes vurdering, at de problematiske tillægsydelser for eksempelvis psykometriske tests kan være faktureret af personalet i de cases, som er blevet afdækket på DR i bedste sendetid.

”Praksispersonale, en vikar eller en læge uden almenmedicinsk baggrund kan have været involveret i den fejlagtige fakturering, og de ved måske ikke, hvad der er op og ned i forhold til, hvordan man korrekt skal fakturere. Det er tydeligt for mig, at der har manglet en klar tilstedeværelse af en læge, der har kunnet tage ansvaret for, hvordan overenskomsten er blevet brugt, og hvordan den uacceptable fakturering har kunnet få lov at fortsætte” siger Mireille Lacroix. 

Men overfakturering foregår vel mange steder og ikke kun i alles Lægehus?

”Man kan altid trykke forkert. Der kan ske uheld i de journalsystemer, vi arbejder med, og vi ser mange patienter på en dag.  Derfor må regionerne også acceptere en margen af fejlregninger, men det er ikke en systematisk overfakturering, der er tale om.”

Honorarsystemet er ifølge Mireille Lacroix alt for kompliceret i sin nuværende form, og det medfører ofte i gængse PLO-lægepraksisser, at der foregår underfakturering frem for den overfakturering, som Kontant har afdækket, ifølge PLO-næstformanden.

”Mange læger snyder sig selv, fordi honorartabellerne er så lange og komplicerede,” siger Mireille Lacroix, der underviser i honorarsystemet på Lægedage og i PLO-Efteruddannelse.

Del artikler