Kinesisk covid-19 genopblussen kom fra fisk og grønsager

Debat

Torben Ishøy,
pensioneret overlæge

DEBAT. Seruminstituttet og Sundhedsstyrelsen har endnu ikke har sat fokus på fødevareområdet som smittekilde, men burde gøre det, mener Torben Ishøy, pensioneret overlæge.

En målrettet covid-19 smitteopsporing er nødvendig for at inddæmme smittespredningen i takt med alle de øvrige forholdsregler, som myndighederne udstikker. Smitteopsporingen har hidtil kun været rettet mod smitte fra luftvejene, selvom det oprindelige udbrud i Wuhan for godt et år siden kom fra et fiskemarked. Et nyt videnskabeligt kinesisk arbejde* har igen vist, at markeder med friske, nedkølede eller frosne fisk og skaldyr og grøntsager er en vigtig smittekilde, og det tager de danske myndigheder ikke i betragtning, selvom sådanne importerede fødevarer jo bl.a. kan fås i butikkerne og i sushiforretninger, der laver take away-retter. 

Det første udbrud fandt sted i juni 2020 i Beijing og kom som lyn fra en klar himmel. Byen havde været uden registreret covid-19 i knap to måneder. En smitteopsporing fandt, at 98,8 procent af de 362 smittede havde besøgt et stort lokalt fiskemarked. Forskerne fandt også, at virus havde samme genetiske egenskaber som en europæisk variant, som ikke tidligere var set i Kina. Altså importeret virus. Danske frosne fisk er tidligere testet positive ved eksport til Kina, men det er usikkert, om forureningen skete ved pakningen eller ved leveringen og prøveudtagelse. SARS-CoV-2 angriber også mavetarmkanalen og udskilles med afføringen. 

Det andet udbrud fandt sted i august 2020 i Kaiyang, hvor knap halvdelen af de smittede havde arbejdet i en fiskefabrik. 

Det tredje tilfælde var mindre og udløstes i august i Shenzhens frugtmarked med nedkølede grøntsager. Forskerne konkluderer, at selve vintersæsonen og frisk afkølet frugt, grønt og fisk kan være en potentiel smittekilde, og det fokuserer de kinesiske myndigheder nu på. 

Det drejer sig ikke kun om sushi og sashimi, som er rå fisk – men måske fødevarebranchen og dens hygiejne i det hele taget. Bærer de ansatte masker osv. under arbejdet? For så snart smittetrykket mindskes ved de omfattende restriktioner, som rettes mod luftvejssmitte, kan virus måske alligevel genfindes i fiske- og grøntmarkeder, hvis hygiejnen ikke vedligeholdes på betryggende vis. Det kunne jo være en af årsagerne til, at restriktionerne nu ikke virker så godt som i foråret. Måske skal smitteopsporingen udvides til også at omfatte fødevareområdet. 

Personligt har jeg kendskab til en dansk kollega og hans familie herhjemme, hvor 10 ud af 13 personer før jul blev smittet med covid-19 efter en sammenkomst med sushi takeaway, og hvor ingen anden forklaring fandtes. Det er ligeledes velkendt, at virus, bakterier og parasitter udskilles med afføring til vores kloakvand og kan finde vej til drikkevand eller fødevarer, som dermed bliver smitteførende. Som allerede nævnt udskiller alle covid-19 patienter SARS-CoV-2 i afføringen. Dårlig hygiejne kan føre til viruskontamination og spredning ad en vej, Seruminstituttet og Sundhedsstyrelsen endnu ikke har sat fokus på. 
* Re-emergence of coronavirus disease in Chinese cities associated with chilled and frozen food products, Yongsheng Xie m.fl.

Artiklen er endnu ikke fagfællebedømt, men forfatterne har anmodet det videnskabelige tidsskrift, hvori artiklen vil blive publiceret, om at deres foreløbige resultater kan frigives, for at smitteopsporingen generelt kan specificeres og accelereres yderligere.

 

Tags: corona

Like eller del denne artikel