Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Per Pfeiffer.

Kritisk stemme i kampen for bedre behandling får årets onkologipris

Sportsverdenen har sine fighterpokaler – men den slags anvendes ikke i onkologien. Til gengæld kan man så vælge at give sin fineste pris, Årets Onkologipris, til en af fagets mest synlige fightere - sådan blev det i hvert tilfælde i år, hvor prisen gik til professor og overlæge Per Pfeiffer, en af fagets største profiler, evigt kæmpende for først den ene sag, siden den næste.

Prisen modtog Per Pfeiffer – iført kulsort jakke - på årsmødet i Dansk Selskab for Klinisk Onkologi (DSKO) i Kolding i weekenden foran 165 gode kolleger, som havde samlet sig til den årlige begivenhed.

Prisen blev overrakt og motiveret af selskabets formand Malene Støchkel Frank, til daglig overlæge på Klinisk Onkologisk Afdeling, Sjællands Universitetshospital.

Per Pfeiffer blev læge i 1982, han fik sin speciallægeuddannelse i 1993, PhD i 1997. og i 1998 blev han overlæge i fordøjelsesonkologi ved Onkologisk Afdeling, Odense Universitetshospital, dengang legenden Kamme Bertelsen, var øverste chef.

I sin takketale mindede Per Pfeiffer om at overlægetitlen nok var fin, men den var også blottet for indhold. Der var ingen ressourcer at gøre godt med på hospitalet, en minister uden portefølje.

Per Pfeiffer får årets Onkologipris ikke mindst for sin forskningsindsats, især kliniske studier med patienter med mave-tarmkræft, primært kolorektal-, mave- og bugspytkirtelkræft. Han har publiceret mere end 230 peer-reviewede artikler i førende videnskabelige tidsskrifter på sit felt, og han arbejder ivrigt og utrætteligt i alle vigtige netværk, danske eller internationale, på GI-området.

Men mon ikke der er skelet til Per Pfeiffers indsats for at råbe Folketinget og Danske Regioner op når det gælder Danmarks ibrugtagning af medicin. Den indsats er især blevet synlig de senere år, hvor Medicinrådets restriktive anbefalinger ofte får hans kommentarer – men faktisk har Per Pfeiffer været på barrikaderne i kamp for behandlingsmulighederne for sine patienter nærmest altid, bare under radaren.

Det er ikke altid lige belejligt for dem, der bestemmer, hvad Per Pfeiffer kæmper for. I sin indstilling fik DSKO’s formand, Malene Støchkel Frank, da også nævnt, at årets pristager godt kan dele vandene. Men det gælder nu ikke patienterne, og heller ikke majoriteten af kollegerne.

Del artikler