Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Iben Busch med screendump fra sin telefon, da hun opgav at komme igennem til 1813.

Patient måtte vente over fem timer på akuttelefonen – til sidst opgav hun

Iben Busch havde brug for lægehjælp og ringede til Akuttelefonen 1813. Men efter mere end fem timers ventetid – uden at komme igennem til en læge – gav hun op. Medlem af Region Hovedstadens sundhedsudvalg Finn Rudaizky (DF) har reageret og kræver nu svar fra regionen.

Siden 2. februar havde online business mentor og konservativt kommunalbestyrelsesmedlem Iben Busch fra Bornholm haft stærke smerter i lænden. En uge senere blev hun behandlet på akutmodtagelsen og fik morfin mod smerterne. Tirsdag kontaktede hun sin egen læge, der skrev en ny medicin mod nervesmerter ud. Men kort efter udviklede hun kraftig rødme og vabler på huden – et faresignal, som ifølge medicinens indlægsseddel krævede omgående lægekontakt.

Lørdag aften ringede hun derfor til 1813 i Region Hovedstaden for at få en vurdering. Efter to timers ventetid kom hun igennem til en sygeplejerske, der vurderede, at hun skulle tale med en læge. Herfra var hun nummer fem i køen – men ventetiden trak ud. Efter halvanden time som nummer ét i køen uden svar opgav hun og lagde på. Klokken var da næsten 1 om natten, og hun havde ventet i alt 5 timer, 9 minutter og 38 sekunder.

Det var udelukket, at hun selv kunne køre til akutmodtagelsen.

"Jeg er alene med mine børn og må ikke køre bil med den medicin, jeg får. Derfor var det heller ikke realistisk, at jeg kunne få kørsel og børnepasning så sent," forklarer Iben Busch.

Søndag morgen ringede hun igen til 1813 og kom hurtigt igennem. Her blev hun henvist til en vagtlæge på sygehuset.

Hvordan opgøres ventetiden?

Efter oplevelsen var hun i kontakt med en politiker, der oplyste, at 1813 tilsyneladende kun registrerer ventetiden til sygeplejersker – i dette tilfælde to timer. De tre ekstra timer i kø til lægen bliver ikke medtaget i statistikken.

"Hvis det er tilfældet, er det temmelig misvisende," siger hun.

På sociale medier har sagen skabt debat. Flere har delt lignende oplevelser med lange ventetider hos 1813, og nogle fortæller, at de i desperation valgte at køre direkte til hospitalet i stedet.

Finn Rudaizky: “Helt uacceptabelt”

Dansk Folkepartis medlem af Region Hovedstadens sundhedsudvalg, Finn Rudaizky, har nu sendt et skriftligt spørgsmål til regionen om sagen.

"En borger i Region Hovedstaden, Iben Busch, har lørdag aften ventet i kø på akuttelefonen i mere end fem timer, hvorefter hun opgav og lagde på. Borgeren har dokumentation for rigtigheden og har lagt det op på Facebook. Hvad er årsagen til den meget lange ventetid? Synes Region Hovedstaden, at det er en forsvarlig ventetid at byde borgere, som har behov for at komme i akut kontakt med sundhedssystemet? Hvad agter man at gøre bedre fremover?"

Rudaizky kalder forløbet “helt uacceptabelt”.

1813: Det var en teknisk fejl

Sundhedspolitisk Tidsskrift har kontaktet Akutberedskabets direktør, Thomas Reimann, for at få svar på, hvordan det kan ske, at en patient venter så længe og på, hvordan ventetiderne opgøres. Han oplyser, at det er korrekt, at man registrerer ventetiden fra opkaldets start til første sundhedsfaglige kontakt, men ikke tiden til en eventuel viderevisitering til en læge.

"Det er rigtigt, at vores ventetid tæller, til telefonen bliver taget, men oftest tager det ikke lang tid at blive viderestillet til en læge. I weekenderne bliver der typisk viderestillet 130-140 opkald til en læge, og den typiske ventetid er her på fem minutter," siger han.

Han beklager, at Iben Busch har oplevet så lang ventetid.

”Vi har set nærmere på den konkrete situation, og vi kan se, at en teknisk fejl gjorde, at borgeren sad fast i kø-systemet, da hun blev viderestillet, og lægerne har dermed ikke kunnet modtage opkaldet. Det er naturligvis meget beklageligt, og derfor har vi med det samme igangsat et arbejde med at løse den udfordring, så det ikke gentager sig," siger han og fortsætter:

"Vi oplever perioder med længere kø til at komme igennem til Akuttelefonen 1813, blandt andet på visse tidspunkter i weekenderne. På vores dashboard, der er offentligt tilgængeligt, kan man se vores svartider. Mediansvartiden lørdag den 15/2 var på lidt over ni minutter, men i perioder var der mange opkald, og derfor måtte nogle borgere desværre vente længere på hjælp."