
Jørgen Michelsen, pårørende, efterlyser en mere nuanceret dækning af Jesper Mehlsens arbejde med ME-patienter.
Jesper Mehlsen fortjener anerkendelse frem for unuanceret kritik
Debat
Når læge Jesper Mehlsen bliver omtalt i Sundhedspolitisk Tidsskrift, er det som regel i forbindelse med negative historier – senest angående en midlertidig fratagelse af hans autorisation. Som forælder til to børn med sygdommen ME savner jeg en nuancering i billedet af Jesper Mehlsen, navnlig det uvurderlige bidrag, han har ydet til en patientgruppe, der er fuldkommen svigtet i det danske sundhedsvæsen, skriver Jørgen Michelsen.
Jesper Mehlsen fyldte 70 år i sommeren 2022 og kunne for længst have trukket sig tilbage og nydt sit otium. Men i stedet valgte han at fortsætte arbejdet i sin klinik, der som det eneste sted i landet har tilbudt ME-patienter udredning og behandling i overensstemmelse med internationalt anerkendte retningslinjer og opdateret forskning.
Efter fremkomsten af COVID-19 senfølger, hvor ME-lignende symptomer er blevet observeret hos en del, oplevede klinikken en markant tilstrømning af nye, svært syge patienter. Belastningen blev tydeligvis for stor, og Jesper Mehlsens arbejdsuge oversteg langt det normale – hvilket blev på bekostning af hans eget helbred.
En underskriftindsamling, som jeg var med til at starte, understreger hvor stor betydning Jesper Mehlsens klinik har haft som følge af den manglende anerkendelse af ME i det danske sundhedsvæsen samt fraværet af relevante specialiserede behandlingstilbud. Begge mine børn har været hårdt ramt af ME, og klinikken har virkelig hjulpet dem, både helbredsmæssigt og ift. at skabe forståelse for deres situation i skole og kommunalt regi.
I mange patienters øjne er Jesper Mehlsen en foregangsmand, som fortjener stor anerkendelse for sin indsats. Han er også respekteret af fagfæller i udlandet som formand for European ME Clinician’s Council, European ME Research Group og som næstformand i ME/CFS Clinical Trial Working Group under NIH i USA.
De fleste ME-patienter har været igennem lange, nyttesløse forløb i det offentlige sundhedsvæsen, kun for at blive mødt med manglende anerkendelse, manglende viden og ofte direkte forværrende behandlinger. Det har desværre også været tilfældet for mine børn. Psykologiseringen af ME og generel uvidenhed om sygdommen har ført til betydelige udfordringer i mødet med sundheds-, skole- og socialsystemet.
I april 2024 var jeg inviteret til høring om ME af Folketingets Sundhedsudvalg, hvor jeg redegjorde for de talrige misforståede tiltag og holdninger, mine børn er blevet udsat for. Frem til det tidspunkt, hvor de blev tilknyttet Jesper Mehlsens klinik, blev de ramt af flere markante forværringer som følge af forskellige velmente, men uhensigtsmæssige sundhedsfaglige og skolemæssige foranstaltninger. Som forældre blev vi endda beskyldt for at ville sygeliggøre vores børn.
På trods af ekstrem travlhed har Jesper Mehlsen gentagne gange deltaget i møder med kommunen, når der var risiko for fejlagtige beslutninger, der kunne skade vores børn yderligere. Det er jeg evigt taknemmelig for!
Hermed en opfordring til en mere nuanceret dækning af ME og de enkelte læger, der tør gå op imod det etablerede system. At man i Danmark modarbejder brugen af internationalt anerkendte diagnosekriterier og behandlingsvejledninger, og i stedet sammenblander ME-patientgruppen med den meget bredere patientgruppe ”Funktionelle Lidelser”, står jeg som pårørende ganske uforstående over for.
Svar fra redaktionen:
Det er vores rolle som medie og som journalister at frembringe information, der har relevans for vores læsere og for offentligheden generelt. Det lever vores omtaler af Jesper Mehlsens forskning og virke op til. Vi har omtalt nyhederne faktuelt og nøgternt.
Vi har også skrevet utallige artikler om ME, ME-patienters liv og om NICE´s kovending, som gik fra at anbefale gradueret fysisk træning og kognitiv terapi til patienterne til at fraråde begge dele. Og om Folketings-beslutningen om at adskille ME fra funktionelle lidelser og om, at Sundhedsstyrelsen har undveget at implementere vedtagelsen.
Vi finder, at vores dækning er høj grad har været nuanceret.
Jesper Mehlsen er en offentlig kendt læge, der er uenig med Sundhedsstyrelsen med hensyn til både hvordan CFS/ME skal forstås og med Lægemiddelstyrelsen med hensyn til bivirkninger til HPV-vaccinen. Dertil kommer, at han har fået kritik af Styrelsen for Patientsikkerhed og fået indskrænket sit faglige lægefaglige virke. En årrække før dette havde Jesper Mehlsen fået omtrent 3,5 millioner kroner af offentlighedens kroner til at bedrive relevant forskning, som skulle gøre os klogere på HPV-vaccinen. Når den forskning bliver forsinket tre-fire år, så omtaler vi det, da det er i offentlighedens interesse at vide, hvordan vores fælles penge bliver forvaltet.
Jesper Mehlsen fik frataget sin autorisation i januar, fordi han – trods gentagne henvendelser fra Styrelsen for Patientsikkerhed – ikke levede op til vilkåret for det skærpede tilsyn, han har været under siden 2023. Selvfølgelig omtaler vi også dette.