Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

FDA godkender første T-celleterapi til patienter med modermærkekræft

De amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, har godkendt en ny medicin kaldet Amtagvi (lifileucel). Det er den første behandling af sin slags, der bruger kroppens egne immunceller til at bekæmpe kræft. Den er til voksne, som har modermærkekræft, og som ikke kan opereres, eller hvor kræften har spredt sig, og som allerede har prøvet andre behandlinger.

Lifileucel er en særlig T-celle immunterap, hvor man bruger patientens egne immunceller til at bekæmpe kræften. Først tager lægerne et lille stykke af kræfttumoren ud gennem en operation. Derefter skiller de de kæmpende celler, kaldet T-celler, fra kræftvævet. Disse T-celler bliver så behandlet og styrket udenfor kroppen. Til sidst får patienten disse opgraderede T-celler tilbage gennem en enkelt indsprøjtning. Denne proces hjælper patientens immunsystem med at angribe og bekæmpe kræften mere effektivt.

Sikkerheden og virkningen af lifileucel blev undersøgt i en stor international undersøgelse. Denne undersøgelse inkluderede voksne med modermærkekræft, som ikke kunne opereres eller som havde spredt sig. Alle disse patienter havde tidligere modtaget mindst én form for behandling, herunder en type medicin, der blokerer et specifikt protein (PD-1), som kræftceller bruger til at undgå immunforsvaret. Hvis patienterne havde en bestemt genmutation (BRAF V600), skulle de også have prøvet behandling med medicin, der målretter denne mutation, enten alene eller sammen med en anden type medicin (MEK-hæmmer). Forskerne vurderede, hvor godt behandlingen virkede, ved at se på, hvor mange patienter der reagerede positivt på behandlingen, og hvor længe denne positive effekt varede.

I studiet med 73 patienter, der fik den anbefalede dosis af lifileucel, oplevede 31,5 procent af patienterne en positiv effekt af behandlingen. Dette inkluderede 3 patienter (4,1 procent), som blev helt fri for kræft (komplet respons), og 20 patienter (27,4 procent), hvor kræften blev mindre (delvist respons). Blandt de patienter, der havde en positiv reaktion på behandlingen, fortsatte 56,5 procent, 47,8 procent og 43,5 procent med at vise ingen tegn på kræftvækst eller død efter henholdsvis 6, 9 og 12 måneder.

Patienter, der får behandling med lifileucel, kan opleve alvorlige bivirkninger, som kræver nøje overvågning. Disse bivirkninger kan inkludere meget lave blodtal, som kan være alvorlige, alvorlige infektioner, hjerteproblemer eller forværring af lunge- eller nyrefunktion. Der er også en risiko for livstruende komplikationer relateret til behandlingen. Derfor er det vigtigt, at patienterne bliver nøje overvåget både før og efter de får medicinen, for at lægerne hurtigt kan opdage og behandle eventuelle bivirkninger.

De mest almindelige bivirkninger, som patienter kan opleve med lifileucel, inkluderer kulderystelser, feber, træthed, hurtig hjerterytme (takykardi), diarré, febril neutropeni (en form for lavt hvidt blodcelletal med feber), hævelser (ødem), hududslæt, lavt blodtryk (hypotension), hårtab, infektioner, lavt iltindhold i blodet (hypoxi) og åndenød.

Leder af Cancer Immunterapi (CCIT) på Herlev Hospital Inge Marie Svane har i samarbejde med John Haanen fra Netherlands Cancer Institute udviklet en lignende behandling og kæmper i øjeblikket for at få den godkendt i Europa.

Del artikler