
Tid til at styrke indsatsen for kvindesygdomme på Bispebjerg Hospital
Debat
Jacob Rosenberg (kons.) og
Dorte Vilhelmsen (kons.),
medlemmer af regionsrådet i Region Hovedstaden
Uanset om der kommer fødsler på Bispebjerg Hospital, så er der brug for et stærk afdeling for kvindesygdomme, skriver Jacob Rosenberg og Dorte Vilhelmsen, der begge er konservative medlemmer af regionsrådet i Region Hovedstaden.
I Region Hovedstaden er diskussionen om et muligt mor-barn-center på Bispebjerg Hospital blevet genoptaget. Centret vil potentielt rumme en gynækologisk afdeling, fødeafdeling, børneafdeling og en neonatal enhed.
Planerne vækker dog bekymring blandt børnelæger og fødselslæger. De frygter, at etableringen vil medføre alvorlige personalemæssige konsekvenser for den samlede nye Region Øst. Vi risikerer at dræne regionens hospitaler for personale, hvilket kan skabe betydelige problemer og true patientsikkerheden. At gennemføre planerne uden en grundig analyse af konsekvenserne vil ganske enkelt være uforsvarligt over for borgerne.
For os i Det Konservative Folkeparti er det naturligvis ønskværdigt at få fødslerne tilbage til byen. Men nye omstændigheder har tvunget både os og blandt andre Socialdemokratiet til at stoppe op og lytte til fagkundskaben. Derfor har vi sammen med alle øvrige partier i regionen – med undtagelse af Enhedslisten – bedt om en analyse af bemandingssituationen, før vi træffer en endelig beslutning.
Vi mener dog, at selv hvis planerne om fødeafdelingen på Bispebjerg droppes, er der stadig et klart behov for en gynækologisk funktion på matriklen. Bispebjerg er et stort akuthospital, og når fertile kvinder indlægges med akutte mavesmerter, kræver udredningen ofte en gynækologisk vurdering. I dag køres mange patienter akut mellem Bispebjerg og Rigshospitalet for en sådan vurdering. Det er hverken rationelt eller hensigtsmæssigt.
Derfor foreslår vi at etablere en gynækologisk afdeling på Bispebjerg Hospital med 24/7-lægedækning – uanset om der kommer fødsler eller ej (afklares til maj). Denne afdeling kan oprettes som en selvstændig enhed eller som en satellitfunktion under en af regionens eksisterende gynækologiske afdelinger.
Samtidig ser vi et stort potentiale i at skabe et videns- og kompetencecenter for underlivssygdomme på Bispebjerg. Et center med fokus på specialområder som f.eks. endometriose, underlivsprolaps og vulva dysplasi kunne sikre, at vi ikke blot tilbyder højt specialiseret behandling, men også bliver førende inden for forskning og vidensdeling på internationalt niveau.
Alt for længe er området for kvindesygdomme blevet underprioriteret. Det koster livskvalitet for mange kvinder, og der er et stort behov for at styrke indsatsen. Dette stod tydeligt frem under arbejdet med Region Hovedstadens opgaveudvalg for kvindesygdomme, hvor det blev klart, at der mangler en dedikeret afdeling med stærk faglig ekspertise og fokus på udvikling.
Diskussionen om et mor-barn-center på Bispebjerg Hospital er fortsat i gang. Vi foretrækker selvfølgelig fødslerne tilbage til byen, men vi må lytte til fagkundskaben og afvente analysen af bemandingssituationen. Dog er vi allerede nu varme fortalere for at etablere en afdeling for kvindesygdomme på Bispebjerg – med eller uden fødsler – for at styrke kvinders sundhed og sikre en bedre fremtid for området. Det vil være et stort kvalitetsløft for kvinder i København og på Frederiksberg.