Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Peter la Cour.

Sundhedspsykolog: Så kører smædepressen igen

Debat

Peter la Cour er aut. sundhedspsykolog, ph.d. og adj. professor

Peter La Cour mener, at Sundhedspolitisk Tidsskrift laver smædejournalistik og enøjede partsindlæg i forbindelse med, at redaktionen har valgt at referere den omfattende kritik, som Jesper Mehlsen har fået af Styrelsen for Patientsikkerhed.

Atter en artikel er udkommet i Sundhedspolitisk Tidsskrifts årelange personforfølgelse af Jesper Mehlsen, i alt 9 artikler, den seneste 12. februar 2025. Der er atter en gang ingen faglig ballast i artiklen, der alene går efter manden og slet ikke har fået bolden på banen. Det er helt underlødig journalistik.

Bolden handler naturligvis om sygdommen ME, som Jesper Mehlsen har beskæftiget sig intensivt med i en lang årrække, hvad ikke mange af dem, der er uenige med Jesper Mehlsen, har gjort. Hans små 300 titler lange videnskabelige publikationsliste vidner derudover om en produktiv og nyskabende forsker, der internationalt sidder med formands- og næstformandsposter i videnskabelige selskaber, herunder især omkring ME. Han er afholdt af patienterne og er – sagt personligt med over 40 års erfaringer i sundhedsvæsnet – en fagligt meget dygtig læge.

Det handler artiklen ikke om. Den handler om, at Jesper Mehlsen ikke har efterindsendt nogle ønskede papirer til STPS i tide. Det drejer sig om: ”Udskrifter fra FMK, parakliniske undersøgelsesresultater og evt. relevante epikriser og anden korrespondance.” Efter hvad der oplyses i artiklen, er papirerne imidlertid indsendt 14 dage før, at artiklen trykkes, men STPS har nået at reagere på den ikke-rettidige indsendelse ved at inddrage autorisationen midlertidigt.

Er det sket tidligere, at en læge er kommet på forsiden af Sundhedspolitisk Tidsskrift, når vedkommende ikke har indsendt dokumenter til STPS til tiden? I så fald har jeg ikke set det. 

Timingen af smædeartiklen synes imidlertid endnu en gang ikke helt tilfældig. Det forventes nemlig, at Sundhedsministeriet i slutningen af februar vil modtage de rapporter, de har bestilt om sygdommen ME, og som er bestilt udført af eksterne leverandører og ikke af Sundhedsstyrelsen selv. Det forventes, at Sundhedsstyrelsens hidtidige holdning til ME herefter må lægge sig mere på linje med de internationale retningslinjer omkring diagnose og behandling – det vil sige netop den internationale konsensus, som Sundhedsstyrelsen og de funktionelle lidelsers fortalere indtil videre stædigt har modsat sig at efterfølge. På den baggrund synes smædeartiklen om Jesper Mehlsen at udkomme med præcis timing, fordi han i årevis har kritiseret Sundhedsstyrelsens og de funktionelle lægers holdninger, som journalisten tydeligvis deler.

Hvis der ikke er tale om smædejournalistik eller personforfølgelse, men lødig interesse for Jesper Mehlsens faglige virke, bliver det spændende at se den næste artikel i rækken på forsiden af Sundhedspolitisk Tidsskrift under overskriften: ”Kontroversiel læge får gen-tilkendt sin autorisation af Styrelsen for Patientsikkerhed.” Men den artikel bliver sikkert ikke bragt, når det sker.     

 

Svar fra redaktionen:

Det er vores rolle som medie og som journalister at frembringe information, der har relevans for vores læsere og for offentligheden generelt. Det lever vores omtaler af Jesper Mehlsens forskning og virke op til. Vi har omtalt nyhederne faktuelt og nøgternt, og det drejer sig ikke om personforfølgelse, som Peter La Cour skriver, og det har heller ikke noget med Sundhedsstyrelsen at gøre, som Peter La Cour antyder. 

Jesper Mehlsen er en offentlig kendt læge, der er uenig med Sundhedsstyrelsen med hensyn til både hvordan CFS/ME skal forstås og med Lægemiddelstyrelsen med hensyn til  bivirkninger til HPV-vaccinen. Dertil kommer, at han har fået kritik af Styrelsen for Patientsikkerhed og fået indskrænket sit faglige lægefaglige virke. En årrække før dette havde Jesper Mehlsen fået omtrent 3,5 millioner kroner af offentlighedens kroner til at bedrive relevant forskning, som skulle gøre os klogere på HPV-vaccinen. Når den forskning bliver forsinket tre-fire år, så omtaler vi det, da det er i offentlighedens interesse at vide, hvordan vores fælles penge bliver forvaltet.

Jesper Mehlsen fik frataget sin autorisation i januar, fordi han – trods gentagne henvendelser fra Styrelsen for Patientsikkerhed – ikke levede op til vilkåret for det skærpede tilsyn, han har været under siden 2023. Selvfølgelig omtaler vi også dette. 

Hvis Peter La Cour kan finde andre læger med lignende historik som Jesper Mehlsen, som er gentagne gange på kant med styrelser og lægefaglig konsensus i Danmark, så vil vi meget gerne skrive nyheder om disse læger.