Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Eksperter: Enden er nær for corona-epidemien i Danmark

Inden foråret vil den aktuelle coronaepidemi have mistet pusten.

Det mener stadig flere eksperter ifølge Poltiken.

Pandemiforsker Lone Simonsen forudser, at pandemien er overstået i Danmark om to måneder. Det siger hun på et tidspunkt, hvor smittetallene er i top i Danmark på grund af omikronvarianten, som er meget smitsom, også over for de fuldt vaccinerede. Men til gengæld giver den et mildere sygdomsforløb.

»Med min erfaring fra andre historiske pandemier, så er jeg ganske sikker på, at vi med omikrons komme er på vej ind i slutspillet, hvor den aktuelle coronapandemi vil miste pusten, inden foråret melder sin ankomst. Mit bud er, at når smitten med omikronvarianten topper om en lille måned og begynder at falde igen, da vil mindst hver anden dansker have prøvet kræfter med omikron og have lavet antistoffer imod den. Det, sammenholdt med at næsten 80 procent af danskerne er fuldt vaccinerede, og hver anden dansker har modtaget et tredje stik, som øger beskyttelsen mod omikron, så vil vi have opnået den noget udskældte flokimmunitet. Så om to små måneder vil pandemifasen formodentlig være et overstået kapitel i Danmark,« lyder Lone Simonsens prognose i Politiken.

Professorerne Jens Lundgren fra Københavns Universitet og Søren Riis Paludan fra Aarhus Universitet er enige med Lone Simonsen i hendes forudsigelse om, at pandemien snart lakker mod enden.

Jens Lundgren forventer dog ikke, at den naturlige immunitet over for omikron i sig selv er tilstrækkelig og forestiller sig eftervaccination med en omikrontilrettet vaccine i 3. kvartal af 2022.

Søren Riis Paludan understreger, at det ikke kun er immunitet, der driver pandemien til ende. Virus har generelt en tendens til at blive mindre sygdomsfremkaldende og dødelig og ofte også mere og mere smitsom under en pandemi, inden den dør ud. Det kan meget vel være det, som vi er vidne til lige nu med omikron. Så kombinationen af høj immunitet og en mindre sygdomsfremkaldende og dødelig omikronvariant betyder, at coronavirus vil blive en mindre byrde for folkesundheden og vil kun fremkalde udbrud om vinteren, som vi kender det fra influenza.

Tags: corona

Del artikler