Chok på chok i Italien: Coronaflygtninge og yngre, der bliver indlagt

Sundhedspolitisk Tidsskrifts kulturanmelder Maria Cuculiza opholder sig pt. på Sicilien i Italien. Hver dag kommer der nye chokmeldinger fra læger og medier: Unge mennsker indlægges, og illegale "coronaflygtninge" fra norditalien flygter til syditalien og breder smitten med sig.

Italien er i Corona-krig og undtagelsestilstand fra nord til syd. Men krigen bliver svær at vinde for de mest syge patienter, eftersom landets intensivafdelinger i forvejen er underdimensionerede. Og nu vælter det ind med syge patienter, heriblandt nu også unge, til de behandlinger og respiratorer, som bare ikke findes.

Det er gennem de seneste dage i stigende grad ved at gå op for den italienske befolkning, at de ikke kan være sikre på at få den hjælp, som de måske kan få brug for. De kan nærmere være sikre på, at det er det modsatte, der gør sig gældende. For eksempel er der i regionen Calabrien bestående af to millioner mennesker kun 107 intensive senge, og på Sicilien med sine fem millioner indbyggere, hvoraf mange er ældre og gamle, er der kun 221 intensive pladser i alt på hele øens hospitaler. Intensivpladser er afgørende for, at patienter med coronavirusinfektion (covid-19) overlever, fordi lungeinfektioner og lungesvigt med covid-19 ofte kræver respiratorbehandling. Manglen på intensivpladser er derfor en flaskehals for behandling og redning af de syge.

Så dødsangsten stiger i hjemmene bag de døre og skodder, der er hermetisk lukkede for udefrakommende virus, i takt med regeringens forskellige dramatiske nedlukninger af civilsamfundet samt at flere og flere dag for dag bliver syge.

Torsdag aften lukkede landets børs. Samtidigt med at mange hospitaler torsdag for alvor begyndte at nægte patienter adgang, medmindre de er livstruende, akut syge. Alle steder, hvor mennsker mødes - fra begravelser til private sammenkomster i hjemmene - er beordret lukkede. Også alle forretninger bortset fra apoteker, tobakskiosker og fødevarebutikker har fået besked på at dreje nøglerne om, og gader og veje må man i princippet ikke mere færdes på. Ikke engang til fods med mindre, at man kan bevise, at man har et lovligt ærinde, som har noget at gøre med sygdom, anskaffelse af vigtige fornødenheder eller arbejde.

Yngre rammes også, men ikke så hyppigt og slemt

Hver dag har sine nye og ubehagelige chok. I går torsdag var den grimme nyhed blandt andet, at hospitaler i den hårdest ramte region Lombardiet ifølge ledende anæstesiolog, overlæge Luca Lorini nu er begyndt at modtage unge mellem 40 og 45 år, som er så syge af coronavirus, at de må indlægges til livreddende behandling på regionens hospitaler. Hospitaler som i forvejen er ved at implodere under vægten af coronasmittede, og
som derfor allerede har iværksat krigslignende sortering af patienter, sådan at man koncentrerer indsatserne om de yngste og mest raske patienter, da der ikke er pladser og respiratorer til alle, som har behov. Ifølge Luca Lorini kommer der fem-seks nye patienter ind, for hver to-tre, der bliver udskrevet.

Det har længe været et tilsyneladende etableret fakta og for mange også en trøst, at coronavirus kun rammer de allerældste og især de ældre, som også lider af andre allerede eksisterende sygdomme. En trøst, som der nu rammes en pæl igennem, men også en trøst som i et vist omfang har hvilet mere på håb end virkelighed, for de italienske myndigheder har i flere uger udmærket kendt de data fra de norditalienske hospitaler, som viser, at såvel børn, teenagere og unge i 20-, 30-,40- og 50’erne også bliver smittede og syge – bare ikke så hyppigt som ældre og ikke så slemt. Men flere af dem har været alvorligt syge. Blandt andet var Italiens første kendte offer for coronasmitten midt i 30’erne og desuden sund og rask. Alligevel kæmpede han i flere uger for sit liv i respirator, som han først kom ud af for tre dage siden.

Coronaflygtninge fra nord hærgede på barer

Et andet grimt chok i Syditalien og ikke mindst på Sicilien har været en illegal invasion af især unge italienske 'coronaflygtninge’ fra de mest smittetunge regioner i nord. Startende så småt i slutningen i sidste uge, men i stadigt tiltagende mængder siden. Flere end 20.000 mennesker fra Norditalien har således valgt at stikke af og tage til Sicilien, hvor de nu udgør et kæmpeproblem i form af medbragt smitterisiko og yderligere belastning af det udsultede sundhedsvæsen, når det viser sig, at enten de selv eller de sicilianere, som de har smittet, om knap et par uger får brug for en hospitalsseng.

Så sicilianerne er rasende og skræmte fra vid og sans. Velvidende at disse ofte yngre og mere velbeslåede nordboere vil komme til at skubbe dem selv ud af senge og respiratorer, når den forventede benhårde triagering går i gang for alvor. Og bedre bliver det ikke af, at disse unge og yngre især i de første dage, inden regeringen lukkede landet helt ned, hærgede rundt på barer og restauranter i store horder, som var de på drukferie uden at overholde hverken statens karantæneregler eller selv de mest banale sikkerhedshensyn.

Også på hospitalerne er ledelser og læger fortvivlede over dette ekstra tilskud af tusindvis af potentielle, måske allerede nu smittede patienter, som dog er blevet betydeligt mere usynlige efter tirsdagens forbud mod at gå ud.

Politi arresterede folk ved begravelse

At få sicilianere til at rette sig efter statens regler er et kunststykke i sig selv, hvorfor politiet da også er sjældent aktive i deres forsøg på at få befolkningen til at overholde regeringens dekreter. For eksempel har regeringen forbudt begravelser. Et forbud som ingen sicilianere i deres vildeste fantasi har kunnet forestille sig også gælder dem selv, hvorfor en familie da selvfølgelig alligevel holdt begravelse i denne uge for sin afdøde. Men politiet slog til og arresterede alle 50 gæster indenfor og udenfor kirken.

En aktion der - sammen med det stigende antal døde, de få hospitalspladser og invasionen fra nord - har fået sicilianerne til for alvor at forstå, at coronasmitten er dødsensalvorligt. Det ellers så muntre, støjende og råbende folk er blevet stille, meget stille, indenfor hjemmets mure, som ellers ikke plejer at kunne holde dem tilbage fra det offentlige rum, hvor livet normalt nydes, deles og udfoldes fra tidlig morgen til sen aften.

 

Læs Maria Cuculiza andre artikler om corona-situationen i Italien:

Tags: corona, italien

Like eller del denne artikel