Foto: Wikimedia Commons

Sundhedsstyrelsen kigger på muligheden for at lade ældre vaccinere med AstraZeneca-vaccinen

AstraZeneca-vaccinen er effektiv til ældre borgere, viser real world-data. Det får myndigheder i flere lande til enten at sadle om i deres anbefalinger eller overveje det. I Danmark kigger Sundhedsstyrelsen også på muligheden.

Danmark har på linje med en række andre lande besluttet kun at anvende coronavaccinen fra AstraZeneca til borgere under 65 år. Det skyldes, at der ganske enkelt ikke var data nok for den ældre målgruppe, da vaccinen blev anbefalet af det europæiske lægemiddelagentur EMA 29. januar. EMA anbefalede den dog til alle aldersgrupper over 18 år, da data tydede på, at ældres antistofniveau efter vaccination var tilstrækkeligt til at beskytte mod klinisk infektion. EU-Kommissionen overlod det så til de enkelte lande at begrænse målgruppen aldersmæssigt. Det fik de fleste lande til at anbefale vaccinen til folk under 65 år. 

Men der er langt flere data nu, oven i købet fra den virkelige verden, og det har fået lande omkring os til at overveje at anbefale vaccinen til ældre. I Frankrig besluttede man i går, mandag, at gøre det.

Gode resultater efter kun en dosis

I Storbritannien har man set stort på de manglende data for ældre, og vaccinen fra Oxford-AstraZeneca er blevet brugt bredt. Nye real-world data begynder derfor at rulle ind fra Storbritannien.

Mellem 8. december og 15. februar blev 21 procent af den skotske befolkning vaccineret med den første dosis af enten AstraZeneca-vaccinen eller vaccinen fra Pfizer/BioNTech. Tidlige data fra EAVE II-studiet, som dækker over 1,14 millioner vaccinationer givet i Skotland i perioden, viser nu, at vaccinerne giver 81 procent beskyttelse for ældre over 80 år mod at blive så syge af covid-19, at de kommer på hospitalet.

Forskningen, som endnu ikke er fagfællebedømt, viser, at den første dosis af Pfizer/BioNTech efter 28-34 dage giver alle vaccinerede som helhed en beskyttelse på 85 procent mod at blive så syg af covid-19, at de bliver indlagt. Og den første dosis af AstraZeneca-vaccinen giver efter 28-34 dage alle vaccinerede som helhed en beskyttelse på 94 procent mod at blive så syg af covid-19, at de bliver indlagt.

Forskerne har - af lidt uklare årsager - sammenlagt data fra de to vacciner for at finde effekten for vaccinerede over 80 år. Og for den ældre aldersgruppe over 80 år viser det sig, at vaccinerne samlet set giver 81 procent beskyttelse mod at blive indlagt. Beskyttelsen hos de ældre er altså lidt mindre end hos de yngre, hvilket skyldes, at yngres immunforsvar reagerer kraftigere på vaccination. Men det er stadig en høj beskyttelse - og det endda efter kun en dosis.

"Resultaterne er vigtige, da vi bevæger os fra forventninger til faste beviser på vaccinernes fordel. For Skotlands befolkning viser resultaterne for en enkelt dosis en væsentlig virkning i forhold til at reducere risikoen for indlæggelse. Jeg opfordrer alle, der tilbydes vaccinen, til at tage imod den," siger Jim McMenamin, direktør for Covid-19-området under Public Health Scotland. Han oplyser, at forskerne nu snart kan begynde at undersøge effekten af den anden dosis, som fuld vaccination af de to vacciner kræver.

Ændrer anbefaling

Den franske sundhedsminister Olivier Veran sagde mandag til den franske TV-station France 2, at folk i alderen 65-74 år nu kan få vaccinen. Også hvis de har andre sygdommme. Det kan betyde, at yderligere et par millioner franskmænd vil kunne få vaccinen.

Tysklands vaccinekommission overvejer lige nu at anbefale vaccinen til folk over 65 år. Professor og formand for de tyske immunologer, Carsten Watzl, har presset på for at få myndighederne til at godkende vaccinen til ældre.

Også Sverige overvejer kraftigt at lade ældre få vaccinen, skriver Expressen. En beslutning ventes at blive taget i næste uge.

"Det er klart, at det er utroligt meget bedre at få en AstraZeneca-vaccine, hvis du er 75 år, end at sidde og vente i to måneder på en vaccine fra Pfizer," siger Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, til Expressen.

Allerede 10. februar anbefalede et ekspertpanel hos Verdenssundhedsorganisationen (WHO), at coronavaccinen fra AstraZeneca også bliver givet til personer over 65 år. Panelet mente allerede dengang, at der var tilstrækkeligt bevis for, at vaccinen var effektiv overfor ældre.

"Med helheden af dokumentationsmaterialet taget i betragtning anbefaler WHO vaccinen til brug for personer, som er 65 år eller ældre," hed det i anbefalingen fra ekspertgruppen.

Sundhedspolitisk Tidsskrift har forsøgt at få en kommentar fra Sundhedhedsstyrelsen om, hvor vidt styrelsen planlægger at ændre anbefalingen af vaccinen til også at dække ældre danskere over 65 år. Den lakoniske kommentar fra presseafdelingen er, at "det er bestemt noget, vi kigger på".

Ikke populær vaccine

Med til historien hører også, at ved at inddrage de ældre gøres målgruppen for AstraZeneca-vaccinen så meget større, at flere ønsker at tage den. For vaccinen er uden tvivl den mindst populære af de tre godkendte vacciner i EU, nemlig dem fra Pfizer/BioNTech, Moderna og AstraZeneca.

I en række lande ligger vacciner fra AstraZeneca ligefrem ubrugte hen, fordi borgerne ikke ønsker dem, kunne flere medier fortælle for nogle dage siden.

Det skyldes både, at der er registreret en del bivirkninger i form af feber og utilpashed flere dage efter vaccination med AstraZeneca-vaccinen, men også at flere regeringsledere har udtalt sig uheldigt og ukorrekt om vaccinen. F.eks. sagde den franske præsident Emmanuel Macron i forbindelse med EMA´s anbefaling, at vaccinen var mere eller mindre ubrugelig, og at data tydede på, at den ikke var god for ældre.

En Voxmeter-måling foretaget for Ritzau viser, at for 43 procent af den danske befolkning betyder det noget, om der står Pfizer, Moderna eller AstraZeneca på den coronavaccine, de skal have. 87 procent siger, at de foretrækker Pfizers coronavaccine. Kun 3 procent foretrækker AstraZenecas.

 

Tags: corona, coronavaccine

Like eller del denne artikel