Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Ja, det kan være svært at tale om seksualitet, men nogle gange er vi nødt til det

BØGER. Vi har alle en form for seksualitet, nogle af os har et sexliv, men alligevel er seksualitet et tabu. Også i sundhedsvæsnet, selvom et velfungerende sexliv kan give livskvalitet og trivsel, mens seksuel mistrivsel gør endnu mere syg, hvis man i forvejen har en psykisk eller fysisk sygdom. Ny præcis og elegant skrevet bog forsøger at hjælpe os videre.

Seksualitet berører os alle, unge som gamle, og der er en klar forbindelse mellem vores seksuelle trivsel og vores generelle helbred, fastslår masser af undersøgelser. Men hvad er seksualitet, hvorfor kan den forandre sig med tiden, og hvad gør vi, når sexlysten forsvinder? Sådan lyder nogle af de mest basale spørgsmål, som specialist i sexologi, psykopatologi og klinisk psykologi Nina Lildal-Schrøder har påtaget sig ikke blot at stille, men også besvare i sin nye bog "Kort & Godt om Seksualitet". Bogen giver viden og konkrete råd om seksualitet, trivsel og mistrivsel samt om den professionelle samtale om seksualitet, som kan være svær både for patient og behandler.

"Kort & Godt om Seksualitet" henvender sig til både den personligt og den sundhedsfagligt interesserede læser, som gerne vil have en større forståelse for de biologiske, psykologiske og sociale elementers betydning for seksualiteten. Seksualitet er forstået som noget, der er meget mere end kønsorganer, samleje og orgasme, nemlig også for eksempel nærhed, ømhed, sanselighed, omsorg og respekt: 

”Seksualitet rummer så meget. Det er både det sunde og det svære, det legende og det ulovlige, det fysiske og det psykiske, det bløde og det hårde, biologien og alt det, der slet ikke handler om biologi. Det er den løftede pegefinger og den støttende og opmuntrende hånd på skulderen,” skriver Nina Lildal-Schrøder, der beskriver sexologi som nedprioriteret på næsten alle uddannelser samtidigt med, at menneskers seksualitet alligevel påvirker ikke kun den fysiske og psykiske sundhed, men også prioriteter i hverdagen, parforhold, medier og ofte også vores måde at interagere med andre mennesker på: 

”Seksualitet er et emne, som i værste fald bliver set som pseudovidenskabelig lørdagsunderholdning, men som er svært at komme uden om, hvis man som fagperson vil arbejde etisk og professionelt med ’det hele menneske’. Når vi arbejder med ’det hele menneske’ prøver vi at medtage både biologien, det psykologiske, det sociale og det samfund, som mennesker agerer i. Sexologi påvirker alle disse aspekter,” siger Nina Lildal-Schrøder, der opfordrer til, at seksualiteten derfor tages alvorligt og medtænkes i sundhedsvæsnet:

”Der er således al mulig grund til, at fagpersoner, der arbejder med mennesker i forskellige sammenhænge beskæftiger sig med seksualitet og deres patienters og klienters sexliv. Desværre har sexologi og arbejdet med seksualitet kun fået begrænset plads på både de sundhedsfaglige, sociale og pædagogiske og samfundsvidenskabelige studier og i det behandlende sundhedssystem. Sexologi bliver af mange mest set som noget lidt upassende, useriøst og lummert, som man kan overlade til selvbestaltede sexologer, hvis man da endelig skal snakke om det, end som et nødvendigt fokusområde. Mange fagpersoner mangler derfor både viden om og måske også mod til at arbejde professionelt med emnet,” kritiserer Nina Lildal-Schrøder. 

"Kort & Godt om Seksualitet" føjer sig til Psykologisk Forlags serie af bøger om især sundhedsvidenskabelige emner, som blandt andet er karakteriserede ved, at Kort & Godt bøgerne er forholdsvis kondenserede og stringent og stramt fortalte.

Det er Nina Lildal-Schrøders bidrag til serien også, men ikke desto mindre lykkedes det hende at få indført sine læsere i en lang række af de mest basale begreber som for eksempel tændingsmønstre, seksuel trivsel, lystens væsen, seksualitet og livsaldre, seksualitet og sygdom, seksuelle dysfunktioner, seksuelle overgreb og den professionelle i samtale om seksualitet.

"Kort & Godt om Seksualitet" kommer altså godt rundt om mange emner, som hun ovenikøbet formår at kommunikere sådan, at den mere traditionelt binært tænkende læser kan forstå, hvad hun skriver om for eksempel også kønsidentitet, kønsforståelse og minoritetsstress, selv om hun personligt støtter den nonbinære kønsforståelse, som hun siger, at hun finder mest etisk, menneskelig og fagligt korrekt og derfor kommunikerer herefter for ikke at støde den normkritiske læser. 

Hatten af for hvor dygtigt hun kommunikerer kort, klart og forstandigt - og alligevel værdigt og inkluderende til mange forskellige målgrupper og mange forskelligt differentierede seksuelle orienteringer på én og samme gang. 

Bogen "Kort & Godt om Seksualitet" fører således læseren ind i et samfund af i dag, hvor seksualitet opleves og udleves meget forskelligt, og forfatteren synes blottet for berøringsangst overfor seksualitetens mange nuancer, variationer og subkulturer. Såvel seksuel lyst som problemer, udfordringer og variationer bliver gjort forståelige og overskuelige, horisonter kan udvides, samtaler kan åbnes og gode sexliv forhåbentlig fremmes ved hjælp af denne bog. 

Og i øvrigt er det dejligt forfriskende i en bog om sexologi at få lov at slippe for at høre om tissemænd, tissekoner og meget andet fra disse helt unødvendige skuffer, som har det med at indeholde enten babysprog eller dettes modsætning, respektløse eller ligefrem fornedrende betegnelser. Det bør give en hel ekstra stjerne i sig selv.

Nina Lildal-Schrøder: "Kort & Godt om Seksualitet", udgivet på Dansk Psykologisk forlag, koster 224 kroner på Saxo.dk

Del artikler