Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Københavnske restriktioner gælder fra i morgen hele landet

De restriktioner, man tidligere på ugen introducerede i 17 storkøbenhavnske kommuner, vil fra i morgen klokken 12 og til 4. oktober gælde hele landet. Det betyder bl.a., at barer, caféer og restauranter i hele landet skal lukke klokken 22. Derudover kommer der andre restriktioner og anbefalinger.

Det fortæller statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde klokken 14. 

Folketingets partier er indkaldt til orientering forud for pressemødet.

Corona-smitten i Danmark er nu så udbredt, at regeringen igår væk fra sin strategi om kun at sætte ind regionalt og vil i stedet indføre en række landsdækkende restriktioner.

"Hvis vi ikke gør noget nu, så risikerer vi, at smitten løber løbsk," siger Mette Frederiksen på pressemødet. 

"Vi er ikke overrasket over, at smitten ville stige i efteråret. Men det er for tidligt og for hurtigt, at smittetallet er blevet så højt, vurderer sundhedsmyndighederne," siger hun.

Samtidig med den begrænsede åbningstid på barer og restauranter bliver det påbudt at bære mundbind, når man går og står på restaurationerne.

Fra i morgen kl 12 sænkes forsamlingsforbuddet også fra 100 til 50 personer over hele landet. Der er undtagelser, hvor man hovedsageligt sidder ned. Her er reglen stadig 500 f.eks. under idræt og kultur. Der kommer også begrænsninger for tilskuere til fodboldkampe. Grænsen for, hvor mange tilskuere fodboldklubberne må lukke ind til en fodboldkamp bliver igen sat ned til 500.

Ud over de landsdækkende restriktioner kommer der en række række anbefalinger til danskerne. Alle skal forsøge at begrænse social omgang med andre personer. Det gælder både, hvor mange man er samlet med og hvor længe, siger Mette Frederiksen. Hun understreger dog samtidig, at myndighederne ikke vil komme med et præcist tal på, hvor mange man bør se. Kåre Mølbak har tidligere talt for, at man begrænser omgangskredsen til "sociale bobler" med fem til ti personer, men det er ikke et tal, statsministeren vil lægge sig fast på.

"Vi skal bruge vores sunde fornuft," siger hun.

Anbefalingerne omfatter blandt andet også hjemmearbejde i størst muligt omgang, og at større sociale arrangementer bliver aflyst.

De nye tiltag kommer efter de seneste ugers smittestigning i de fleste kommuner i landet. Langt over halvdelen af landets kommuner er blevet bekymringskommuner, fordi de har overskredet den røde linje, som myndighederne opererer med på 20 smittede per 100.000 indbyggere i løbet af en uge. Fredag drejer det sig om 60 af landets 98 kommuner. 

"Vi indfører også disse restriktioner af hensyn til samfundsøkonomien. Med det vi indfører nu, vil mange kunne oprette en normal hverdag. Skoler, dagtilbud og uddannelsesinstitutioner vil være åbne, og det samme gælder arbejdspladser og muligheden for at gå til fritidsaktiviteter," siger Mette Frederiksen.

"Indtil vi har en vaccine eller effektiv behandlig er supervåbnet stadig, at vi skal stå sammen ved at holde afstand," siger Mette Frederiksen.

Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm siger, at det er vigtigt, at der bliver sat ind mod superspredningsbegivenheder, og det er årsagen til, at forsamlingsforbuddet sænkes til 50 personer.

Faglig direktør hos Statens Serum Institut Kåre Mølbak siger, at Danmark ligger på 40 smittede per 100.000 per uge. Det er over de 30, som Udenrigsministeriet bruger, når man vurderer, om danskere bør rejse til et land.

Sundhedsminister Magnus Heunicke fortæller blandt andet, at der ikke er nogen aldersgrupper, der går fri. 14 procent af de nyindlagte er under 30 år.

Fredag er der 454 nye smittede i Danmark, hvilket er det højeste antal nye smittede, der er registreret på et døgn, siden coronavirus brød ud i Danmark. Den hidtidige rekord var fra 8. april, hvor der var 408 tilfælde - opgjort på prøvedato er rekorden dog 473 den 3. april.

 

 

Her er restriktionerne, der gælder fra lørdag 19. september og indtil videre frem til 4. oktober

  • Forsamlingsforbuddet sænkes til 50 personer i hele landet. Arrangementer, hvor man sidder ned, vil det dog fortsat være tilladt at være op til 500 personer. Det gælder eksempelvis sports- og kulturarrangementer.
  • Restauranter, barer og caféer skal lukke klokken 22 i hele landet. Også hvis der er tale om private arrangementer på restaurationerne.
  • Der indføres krav om mundbind eller visir, når man står eller går på en restaurantt. Det gælder både gæster og ansatte.
  • Det anbefales, at fester i private hjem bør lukke klokken 22
  • Både private og offentlige arbejdspladser opfordres til at lade medarbejdere arbejde hjemmefra
  • Der indføres skærpede besøgsrestriktioner på sygehuse og plejehjem.
  • Myndighederne opfordrer borgere til at rejse med offentlig transport uden for myldretiden.
  • Borgere anbefales at begrænse deres sociale samvær og se færre mennesker
  • Grænsen for, hvor mange tilskuere fodboldklubberne må lukke ind til en fodboldkamp bliver igen sat ned til 500

 

Tags: corona

Del artikler