Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Risiko for psykisk sygdom kan måles allerede ved fødslen

Et nyt studie fra Statens Serum Institut viser, at proteiner i blodet fra nyfødte børn kan give indsigt i risikoen for at udvikle psykisk sygdom, når børnene bliver ældre.

Studiet er publiceret i tidsskriftet Cell Genomics.

Statens Serum Institut (SSI) har i samarbejde med et internationalt forskerhold analyseret 68.768 blodprøver fra nyfødte børn, og resultaterne kaster nyt lys over de genetiske sammenhænge mellem komponenterne i det medfødte immunsystem, specifikt C3 og C4 proteiner, og deres rolle i udviklingen af mentale og autoimmune sygdomme.

”I studiet finder vi ud af, at hvis man som kvinde har meget af proteinet komplement C3 få dage efter fødslen, er det forbundet med lavere risiko for at udvikle skizofreni senere i livet. Det er et markant fund, at man så tidligt kan få indsigt i risikoen for psykisk sygdom," siger Nis Borbye-Lorenzen, der er specialkonsulent og forsker i afdeling for medfødte sygdomme på SSI.

StStudiet bekræfter også tidligere forskning, der indikerer, at en stigning i antallet af genkopier, der koder for proteinet komplement C4A, er associeret med en øget risiko for skizofreni. Genetiske variationer, der er knyttet til høje niveauer af C4-protein, er desuden forbundet med en øget risiko for at udvikle tarmsygdommen Crohns sygdom senere i livet. På den anden side er der en reduceret risiko for visse andre sygdomme som lupus, multipel sklerose, leddegigt og type-1 diabetes.

”Vores fund støtter den hypotese, at komplementsystemet er indblandet i autoimmune og psykiatriske sygdomme, og påskynder yderligere forskning i mekanismerne bag dette. Desuden ser vi over 50 koblinger til andre steder i vores arvemateriale, der har betydning for mængden af C3 og C4 i vores blod. Disse fund giver ligeledes anledning til yderligere forskningsstudier,” siger Nis Borbye-Lorenzen.

Det internationale forskerhold bag fundene, som udover forskere fra SSI, inkluderer forskere fra Australien og fra Aarhus- og Københavns Universiteter og Universitets Hospitaler, har sammenholdt proteinmålinger med forsøgsdeltagernes arvemateriale i det hidtil største forskningsprojekt i verden.

Ud over de nævnte fund vedrørende psykiske og autoimmune sygdomme har projektet også lagt grundlaget for vigtig fremtidig forskning.

 

 

Del artikler