Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

»Man kommer til at udskrive et lægemiddel som Wegovy fuldstændig i blinde. Det er et problem,« siger Jens Meldgaard Bruun.

Onlinelæger er dem, som udskriver mest Wegovy

De læger, som udskriver flest recepter på den nye medicin Wegovy, er onlinelæger, som ikke selv måler og vejer patienten, og som ikke har adgang til patientjournalen.

Det skriver Jyllands-Posten, som har bedt Sundhedsdatastyrelsen om at trække tal over de 50 læger, som udskriver flest recepter på Wegovy. De 10 læger, som udskriver flest, arbejder alle i onlineklinikker.

Om Wegovy

Lægemidlet Wegovy (semaglutid) er en GLP1-analog. GLP-1 er en fysiologisk regulator for appetit og kalorieindtag, og GLP1-receptoren findes i flere områder i hjernen, der er involveret i appetitregulering.

Det aktive stof i Wegovy - semaglutid - har de seneste år været brugt til behandling af patienter med type 2-diabetes. Stoffet sælges til den indikation under handelsnavnet Ozempic og gives i en dosis på op til 1 mg/uge. Hvis semaglutid skal bruges som vægttabsmedicinen Wegovy, skal dosis øges op til 2,4 mg/uge.

Wegovy kan udskrives til patienter med et BMI på over 30 eller et BMI på over 27, hvis patienten har følgesygdomme på grund af overvægt – såsom type 2-diabetes, forhøjet kolesteroltal, forhøjet blodtryk, søvnapnø eller hjerte-kar-sygdomme.

Almindelige bivirkninger ved Wegovy er gener fra mave og tarm, og det er også en hyppig årsag til, at folk stopper med medicinen. Der er indtil nu kun sjældent indrapporteret alvorlige bivirkninger ved Wegovy, men eksempler er svimmelhed, betændelse i bugspytkirtlen - og for mennesker med type 2-diabetes desuden lavt blodsukker og forværring af bestående diabetisk øjensygdom

Der gives ikke generelt tilskud til medicinen.

Den koster mellem 1.320 og 2.360 kr. om måneden afhængig af dosis.

86.000 danskere har i løbet af årets første otte måneder fået udskrevet medicinen, og i den periode er det blevet til i alt 389.000 recepter på Wegovy, skrev Ritzau 23. oktober.

Tal fra Sundhedsdatastyrelsen viser ifølge Jyllands-Posten, at mere end hver 10. recept er udskrevet af læger uden et ydernummer - det er typisk onlineklinikkerne. De måler og vejer ikke patienten og har heller ikke adgang til patientjournalen, hvilket kan være et problem. Læger må nemlig kun udskrive Wegovy til personer med et bmi over 30 - altså svært overvægtige - og til personer med et bmi mellem 27-30, hvis disse samtidig har vægtrelaterede følgesygdomme.

Jens Meldgaard Bruun er professor på Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet og overlæge på Steno Diabetes Center. Han er bekymret over, at så store mængder vægttabsmedicin udskrives via onlineklinikker.

»Man kommer til at udskrive et lægemiddel som Wegovy fuldstændig i blinde. Det er et problem,« siger Jens Meldgaard Bruun til Jyllands-Posten.

Speciallæge i endokrinologi Jeppe Skov fra vægttabsklinikken Endolet i Aarhus er landets mest Wegovy-udskrivende læge. Han har ifølge Jyllands-Posten udskrevet 11.752 recepter i perioden fra den 1. december i fjor til og med juli. Til avisen siger han, at patienterne oftest henvender sig til dem, fordi egen læge ikke har taget overvægten alvorligt eller ikke har haft tilstrækkeligt med ressourcer, viden eller interesse i at hjælpe. Han understreger, at han ikke udskriver medicinen på baggrund af en telefonsamtale, men at han har forundersøgelser via fremmøde eller videokonsultationer. 

Wegovy kan også købes online på enkelte hjemmesider. Sundhedspolitisk Tidsskrift skrev 1. november, at Lægemiddelstyrelsen har politianmeldt to dansksprogede hjemmesider for ulovlig salg af Wegovy.

Hvis man køber medicin på uautoriserede hjemmesider eller sociale medier, er der ingen garanti for fremstilling, indhold eller virkning. Det kan derfor være farligt.

 

Relaterede artikler

Del artikler