Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Ny æra for vægttabsmedicin: Wegovy er kun det første skridt på vejen

Vi er på vej ind i en ny æra for vægttabsmedicin. Salget af Wegovy har været stærkt stigende, siden produktet kom på det danske marked i december 2022 – og flere lægemidler med lignende effekt er på vej.

Internationalt set er der flere lægemidler på vej, der ser ud til at kunne give et endnu større vægttab end Wegovy fra Novo Nordisk.

Længst fremme er Eli Lilly med tirzepatid, der allerede i dag sælges under navnet Mounjaro som et lægemiddel til behandling af type 2-diabetes. I kliniske studier har patienter tabt op til 20 procent af deres kropsvægt på tirzepatid. Samtidig ser det ud til, at patienterne taber sig hurtigere på tirzepatid end Wegovy, og tirzepatid er også billigere. Tirzepatid er i dag kun godkendt til behandling af type 2-diabetes, men forventes godkendt til behandling af overvægt af den amerikanske lægemiddelstyrelse FDA (Food and Drug Administration) i slutningen af i år eller begyndelsen af 2024.

Om Wegovy

Lægemidlet Wegovy (semaglutid) er en GLP1-analog. GLP-1 er en fysiologisk regulator for appetit og kalorieindtag, og GLP1-receptoren findes i flere områder i hjernen, der er involveret i appetitregulering.

Det aktive stof i Wegovy - semaglutid - har de seneste år været brugt til behandling af patienter med type 2-diabetes. Stoffet sælges til den indikation under handelsnavnet Ozempic og gives i en dosis på op til 1 mg/uge. Hvis semaglutid skal bruges som vægttabsmedicinen Wegovy, skal dosis øges op til 2,4 mg/uge.

Wegovy kan udskrives til patienter med et BMI på over 30 eller et BMI på over 27, hvis patienten har følgesygdomme på grund af overvægt – såsom type 2-diabetes, forhøjet kolesteroltal, forhøjet blodtryk, søvnapnø eller hjerte-kar-sygdomme.

Almindelige bivirkninger ved Wegovy er gener fra mave og tarm, og det er også en hyppig årsag til, at folk stopper med medicinen. Der er indtil nu kun sjældent indrapporteret alvorlige bivirkninger ved Wegovy, men eksempler er svimmelhed, betændelse i bugspytkirtlen - og for mennesker med type 2-diabetes desuden lavt blodsukker og forværring af bestående diabetisk øjensygdom

Kilde: Sundhedsstyrelsen (Rationel Farmakoterapi) og Dansk Selskab for Almen Medicin (DSAM)

Samtidig er Novo Nordisk selv på vej med en ny vægttabsmedicin – CagriSema – som kombinerer semaglutid (det aktive stof i Wegovy) med cagrilintid, som også er et Novo Nordisk-præparat. Det er i øjeblikket ved at blive testet i et fase 3-studie, og fase 2-studier af Cagrisema har vist imponerende resultater, hvor patienter opnåede et større vægttab end på både semaglutid og tirzepatid.

Nye receptorer angribes

Andre medicinalfirmaer er ved at udvikle vægttabsmedicin med helt nye virknings­mekanismer. For eksempel arbejder Eli Lilly på et lægemiddel, der retter sig mod tre forskellige receptorer på én gang – GLP-1, GIP og glucagon – i håbet om, at det vil kunne give patienterne et endnu større vægttab. Og medicinalfirmaet Amgen er ved at udvikle et lægemiddel, der kun hæmmer GIP-receptoren.

”Området har udviklet sig voldsomt inden for de seneste år. Der er kørt store studieprogrammer på flere nye lægemidler, og de er kun i enkelte tilfælde ikke ført i mål. I flere tilfælde forsøger man nu at kombinere effekten af de midler, der allerede har vist effekt. Og det giver god mening, at hvis man forsøger at angribe flere punkter på samme tid, så vil man ofte opnå en større effekt,” siger Jens Meldgaard Bruun, der er overlæge og professor på Steno Diabetes Center Aarhus samt lægefaglig leder på Nationalt Center for Overvægt.

I øjeblikket gives både Wegovy og tirzepatid kun som indsprøjtninger, men flere medicinalfirmaer arbejder nu på at udvikle vægttabsmedicin, der kan tages i tabletform.

 

Relaterede artikler

wegovy

Del artikler